6 dingen die u moet weten over freesletters


Freesletters worden sinds jaar en dag gebruikt door bedrijven om de naam op de gevel te uiten van hun organisatie. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden over freesletters voor u op een rijtje.

1. Wat zijn het?

Freesletters zijn letterlijk gefreesde of gelaserde letters en/of logo’s die vaak worden ingezet als gevelreclame. Freesletters zijn er letterlijk in alle soorten en maten – het ontwerp is helemaal afhankelijk van wat de opdrachtgever wil.

2. In welke materialen zijn freesletters verkrijgbaar?

Freesletters zijn vaak in verschillende materialen te verkrijgen. De meestvoorkomende materialen zijn:

  • Acrylaat 8 mm (in voorkomend geval ook 18 mm)
  • PVC 10 mm
  • Aluminium 2 of 3 mm
  • Roestvast staal 3 mm
  • Aluminium sandwichmateriaal in verschillende kleuren, ook verkrijgbaar in RVS-look

Bij het kiezen van een van de materialen voor freesletters dient u er rekening mee te houden waar de letters komen te hangen. Komen ze buiten op de gevel te hangen of wilt u de letters binnen hebben, bijvoorbeeld in een ontvangstruimte, vergaderzaal, winkel of sportruimte?

Komen de letters buiten te hangen, dan is het belangrijk dat u voor een duurzaam materiaal kiest dat weerbestendig is. Het bureau waar u de letters laat maken kan u hier het beste in adviseren.

3. Wat kost het?

Dat verschilt afhankelijk van de opdracht die u uitzet. Afhankelijk van het aantal letters, het ontwerp/letterhoogte en eventuele bijzonderheden (zoals speciaal materiaal of 3D-letters) variëren de prijzen voor freesletters. De meeste reclamebedrijven vragen u dan ook om digitaal een vectorbestand aan te leveren zodat ze uit kunnen rekenen hoeveel materiaal er benodigd is.

4. Kan ik freesletters met licht combineren?

Dat kan zeker. U krijgt dan gevelletters met een speciaal ontwerp, waarbij we ervoor zorgen dat de letters iets verder van de wand af komen te hangen en hol zijn van binnen. Dankzij de holle binnenkant kunnen we binnenin verlichting plaatsen. Dit type letter heet een ‘doosletter‘. Dit zijn niet echt freesletters, maar letters die worden gezet uit een speciaal aluminium doosletterprofiel. Vaak wordt in deze letters LED-verlichting verwerkt om verlichte letters te verkrijgen.

5. Waar moet ik rekening mee houden bij het laten maken van freesletters?

Naast het materiaal en het ontwerp, zult u ook moeten denken aan de dikte van de letters en de wens of deze verlicht moeten zijn of moeten worden aangestraald door middel van een externe lichtbron. Als u de verlichting in de letter zelf wilt, krijgt u ‘verlichte doosletters’. U kunt de freesletters ook belichten vanuit een ander lichtpunt – met spotjes of een ranke lichtarmatuur. Meestal krijgen de freesletters de kleuren van uw bedrijfslogo en/of huisstijl, maar mocht dit niet direct het geval zijn, dient u ook over de kleur/kleuren van de letters na te denken. Freesletters uit acrylaat worden vervaardigd uit vaste kleuren plaatmateriaal; doosletters worden in RAL-kleur gespoten. Een combinatie van foliebeplakking op de letters behoort ook tot de mogelijkheden.

6. Wat als ik een monumentaal pand heb?

Bij monumentale panden mag er niet altijd iets op de gevel geplaatst worden. Is er bij u sprake van een monumentaal pand, dan zult u naar alternatieven voor uw reclame moeten zoeken. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om uw bedrijf van buitenaf toch goed te presenteren. Denk bijvoorbeeld aan stoepborden, raambelettering of vlaggen.

Heeft u nog vragen over freesletters of wilt u letters voor binnen of buiten laten maken? Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een prijsopgaaf. U kunt ons bereiken op 010-411 99 99 of via info@frees-letters.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *